Κατά το τρέχον σχολικό έτος, στα πλαίσια της υλοποίησης των Εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο ‘’Για το δάσος μαθαίνω … και δρω’’ η Δ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ροδολίβους αξιοποίησε το γνωστό λογοτεχνικό βιβλίο “’Τα ψηλά βουνά’’ του Ζαχαρία Παπαντωνίου από τη σειρά Κλασικοί Θησαυροί. Αρχικά, προηγήθηκαν η προσεκτική ανάγνωση του βιβλίου και η παρατήρηση των εικόνων. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση αναφορικά με α) τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αξιοποίησαν τα αγαθά που τους παρείχε το δάσος, β) τις ανθρώπινες δραστηριότητες που απειλούσαν το δάσος και γ) τον τρόπο που έδρασαν τα παιδιά, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ώστε να το προστατεύσουν. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά και με την υποστήριξη της εκπαιδευτικού ΠΕ70 Χατζηκάλφα Αγγελικής προχώρησαν σταδιακά στη δημιουργία μίας αξιόλογης βιβλιοπαρουσίασης.

 

Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες -χωρισμένοι σε ομάδες- αφηγήθηκαν με λίγα λόγια τα σημαντικότερα γεγονότα από το μυθιστόρημα. Η εκπαιδευτικός τους μετέφερε τις αφηγήσεις τους σε σύντομη κειμενική φορμή και έδωσε σε κάθε ομάδα το σχετικό έντυπο με την κάθε αφήγηση. Οι ομάδες διαδοχικά προχώρησαν σε αντίστοιχες εικαστικές απεικονίσεις που εμπλούτιζαν το λογοτεχνικό περιεχόμενο του βιβλίου και αναδείκνυαν το περιεχόμενό του. Το τελικό συλλογικό καλλιτεχνικό προιόν παρουσιάστηκε σε όλους τους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς του σχολείου από τους ίδιους τους δημιουργούς του στα πλαίσια μιας εκδήλωσης φιλαναγνωσίας που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο.

 

Στο τέλος, τα φύλλα εργασίας των ομάδων τοποθετήθηκαν σε χρονολογική σειρά, προστέθηκε από την εκπαιδευτικό ένα εξώφυλλο προκειμένου να προχωρήσει η βιβλιοδεσία του έντυπου αυτού λευκώματος και με τη συνδρομή της εκπαιδευτικού Πληροφορικής  του σχολείου, κ. Αναστασίας Σιδηροπούλου, η συγκεκριμένη δημιουργική απόπειρα πήρε τη μορφή ενός ηλεκτρονικού βιβλίου προκειμένου να διαμοιραστεί περισσότερο εύκολα. Ελπίζουμε να σας αρέσει τόσο όσο απολαύσαμε και εμείς οι ίδιοι όλες τις φάσεις υλοποίησής του…

 

Το ψηφιακό μας βιβλίο μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ:

 

Υπεύθυνη Δράσης: εκπαιδευτικός ΠΕ70 Χατζηκάλφα Αγγελική